Delftse stadsmuur na twee eeuwen blootgelegd

DELFT - De archeologen van de gemeente Delft gaan donderdag en vrijdag met een radar onderzoek doen naar de fundamenten van de stadsmuur in de Phoenixstraat. Daarmee hopen ze een driedimensionaal beeld te kunnen samenstellen.

Het is een voorbereidend onderzoek want in 2008 komt 700 meter van de stadsmuur bloot te liggen in verband met de aanleg van een ondergronds spoor in de straat. "Dan kan het echte graven beginnen. We hopen een groot deel van de fundamenten van de muur, maar ook torentjes, rondelen en stadspoorten bloot te leggen", vertelt stadsarcheoloog Peter Deunhouwer dinsdag. De archeologen hebben toestemming gekregen gedurende de hele bouwfase onderzoek te doen.

Veertiende eeuw

De grootste vraag die de onderzoekers bezighoudt, is hoe oud de muur precies is. "We denken begin veertiende eeuw. En we hopen ook een goed beeld te krijgen van de bouwhistorische details en de versterkingen die in de loop van de eeuwen zijn aangebracht." In ieder geval is wel bekend dat de muur in de loop van de veertiende eeuw is afgebroken en opnieuw is opgebouwd na een gewapend conflict.

Doorkijkje

Wat er na de aanleg van de spoortunnel met de fundamenten gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. "Er zijn in binnen- en buitenland mooie voorbeelden van hoe oude fundamenten een plekje hebben gekregen in nieuwe bouwconstructies. Een glazen doorkijkje zou bijvoorbeeld leuk zijn", aldus Deunhouwer.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie