Minder slechte vetten in snacks

AMSTERDAM - Wie frites of andere snacks eet, krijgt steeds minder ongezonde vetten binnen. Er zit minder verzadigd vet en transvet in. Het transvetzuurgehalte van het vet in snacks daalde tussen 2003 en vorig jaar met zeventig procent.

In voorgebakken aardappelproducten is dit gehalte met bijna negentig procent omlaag gegaan tussen 1998 en 2005. Dit blijkt uit gegevens van de Taskforce Verantwoorde Vetzuursamenstelling.

Horecaondernemers en consumenten gebruiken volgens de Taskforce steeds vaker vloeibare margarine en frituurvet, met een hoog gehalte aan goede onverzadigde vetzuren en een laag gehalte aan slechte verzadigde transvetten.

Onderzoek

Uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit blijkt dat vijftig procent van de cafetaria's vloeibaar frituurvet gebruikt. Ook in de levensmiddelenhandel stijgt het aandeel van vloeibare frituurvet.

In het eerste halfjaar van 2006 nam dit met drie procent toe tot tachtig.

De Taskforce Verantwoorde Vetzuursamenstelling is een samenwerkingsverband van het bedrijfsleven. Het werkt aan het verlagen van de hoeveelheid transvetzuren en verzadigd vet in voeding.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie