EDINBURGH - Een groep Schotse wetenschappers heeft vijfhonderd kippen gefokt die eieren leggen met potentiële medicijnen in het eiwit, zo meldt The Sunday Times.

Hetzelfde onderzoeksteam van het Roslin Institute was tien jaar geleden verantwoordelijk voor het gekloonde schaap Dolly.

Door menselijke genen aan het DNA van de bruine kip te binden, leggen de kippen eieren met complexe proteïnen. Deze kunnen uit het eiwit worden gehaald om er vervolgens medicijnen tegen onder andere MS, artritis en zelfs kanker van te maken.

Uniek

Het unieke is dat de kippen, zonder hulp van buiten, nu zelf de proteïnen aan hun eieren toevoegen. Na vijf generaties zitten de genen nog altijd in de eieren van de kippen.

In het verleden waren er al menselijke genen aan dierlijk DNA toegevoegd, maar deze genen hielden het nooit langer dan twee generaties vol.

Deze nieuwe manier van proteïne winnen is goedkoop en snel. Tot op heden werden bruikbare proteïnen altijd met bioreactoren gemaakt, deze techniek is echter duur en ingewikkeld.