NIJMEGEN - Zorgverzekeraar VGZ en de Nederlandse Obesitas Kliniek hebben een nieuwe behandeling van suikerpatiënten met overgewicht ontwikkeld. Volgens VGZ daalt het gewicht van de patiënten en hun medicijngebruik door de nieuwe methode.

Kern van de behandeling is de leefstijl van de patiënt te verbeteren. Zij krijgen daarvoor een intensieve training van 65 weken. De suikerpatiënten wordt geleerd gezonder te eten en meer te bewegen.

Een woordvoerder van VGZ bevestigde zaterdag een bericht in het AD dat nagenoeg alle patiënten uit de eerste behandelronde hun gewicht zagen dalen en minder medicijnen nodig hadden.

Doelstelling

VGZ en de Nederlandse Obesitas Kliniek zijn in 2004 met de methode begonnen. De 48 patiënten in de proef moesten 500 euro van de behandelkosten van in totaal 1400 euro zelf betalen. Het leeuwendeel heeft dit echter teruggekregen omdat zij de doelstelling van gewichtsafname en een verminderd gebruik van medicijnen hebben behaald.

Een woordvoerder van VGZ noemde de behandelmethode daarom een succes. Slechts 10 procent van de deelnemers viel uit, ondanks de zwaarte van het programma. Ook de groep de in 2005 begon, deed het zeer goed, aldus een woordvoerder van VGZ.

Voordeel

Door het lagere gebruik van medicijnen kan de zorgverzekeraar tot 900 euro per jaar uitsparen. De kosten van de behandeling verdienen zich dus snel terug. Bovendien is op de lange termijn het voordeel voor de verzekeraar en de patiënt dat mensen minder snel klachten ontwikkelen die gerelateerd zijn aan overgewicht, zoals slijtage van de knieën, maar ook hart- en longproblemen.