MÜNCHEN/WENEN - Kunstsneeuw leidt tot meer ongevallen. Ook de aard van de verwondingen is vaak ernstiger dan bij wintersport op echte sneeuw.

Dat meldden Duitse en Ostenrijkse media vrijdag. Zij baseren zich op medici die waarschuwen voor de extra gevaren voor skiërs en snowboarders.

In een ziekenhuis in de Oostenrijkse regio Landeck bijvoorbeeld werden de afgelopen kerstvakantie een derde meer ongevallen geregistreerd dan een jaar daarvoor. Vooral het aantal breuken en verwondingen aan wervelkolom en hoofd nam aanzienlijk toe.

Kunstsneeuw verandert sneller in hard ijs dan gewone sneeuw.

Vooral voor onervaren skiërs levert dat problemen op.

Alpen

Door het gebrek aan natuurlijke sneeuw zijn de skipistes in de Alpen ook kleiner, waardoor skiërs sneller op gewone grond of stenen terechtkomen en daar abrupt worden afgeremd. Door de kleinere pistes is ook de kans op botsingen tussen wintersporters fors gestegen.

Medici adviseren skiërs een helm te dragen.

Buitenlanders

Volgens de leiding van het ziekenhuis St. Vinzenz in Zams (Landeck) belanden op dit moment vooral buitenlanders met botbreuken of andere verwondingen in de ziekenhuizen. Oostenrijkers zouden zich nauwelijks onder de slachtoffers bevinden.

De Tyrolian Air Ambulance, die gipsvluchten verzorgt, bracht tot nu toe ongeveer driehonderd gedupeerde vakantiegangers naar huis.

Het betrof vooral Belgen en Nederlanders. De firma spreekt over een lichte stijging van het aantal passagiers.