MAASTRICHT - De wilde kat behoort definitief tot de Nederlandse fauna. Onderzoek in opdracht van de provincie Limburg heeft aangetoond dat er wilde katten rondlopen in het Heuvelland. Dat meldde de provincie Limburg vrijdag.

De wilde kat (Felis silvestris) lijkt veel op een cyperse huiskat, maar is enigszins anders getekend, vooral de staart. Ook is hij iets groter en vooral schuwer dan de huiskat. Oorspronkelijk kwam de wilde kat in vrijwel heel Europa voor, maar door menselijk ingrijpen is hij bijna overal uitgeroeid.

Romeinse tijd

Sinds de Romeinse tijd was de kat niet meer in ons land gezien. In Noordoost-Frankrijk, de Ardennen en de Eifel overleefde een kleine populatie, die zich de laatste vijftig jaar weer aan het uitbreiden is. Nu hebben wilde katten zich ook genesteld in het bosrijke Zuid-Limburg, waar ze muizen vangen en genoeg schuilplaatsen vinden.

Drie jaar geleden werd al een wilde kat bij Heeze (Brabant) gevangen, maar die bleek door iemand uit Frankrijk te zijn meegenomen. Ook werden in 1999 en 2002 bij Nijmegen en in Vaals twee dode wilde katten gevonden.