AMSTERDAM - Kinderartsen willen meer inzicht krijgen in het foetaal alcoholsyndroom (FAS) bij kinderen. Sinds 1 januari melden kinderartsen daarom alle kinderen met FAS bij het Nederlands Signaleringscentrum Kindergeneeskunde (NSCK).

Nu is niet bekend hoeveel kinderen FAS hebben en blijken kinderartsen het syndroom niet altijd te herkennen. Dat komt doordat de symptomen ook bij andere ziektebeelden voorkomen, verklaart een woordvoerder van het NSCK vrijdag. Ook is niet duidelijk bij hoeveel glazen de symptomen optreden. "Drie glazen in de cruciale ontwikkelingsperiode kunnen al voldoende zijn om blijvende schade aan te richten."

Kinderen met FAS kunnen gezichtsafwijkingen als een dunne bovenlip en een kleine ooglidspleet hebben, maar ook hersenafwijkingen als een laag IQ of een kleine schedelomvang. Hoe groter het alcoholgebruik van de moeder voor en tijdens de zwangerschap, des te meer symptomen het kind kan krijgen. >

De aanleiding van het onderzoek is de vraag van de FAS Stichting om wetenschappelijk onderzoek naar het syndroom. Het onderzoek naar FAS gaat één tot twee jaar duren.