AMSTERDAM - In een voor Nederland uniek 3D-laboratorium kunnen vanaf volgende week mensen virtueel met hun gezicht onder het mes. Dat meldt het Nijmeegse St Radboudziekenhuis dinsdag.

Het laboratorium maakt deel uit van het nieuwe Centrum voor Aangezichtschirurgie, waar naar verwachting jaarlijks vijfhonderd patiënten worden behandeld.

Uniek

In het laboratorium kan het hele gezicht driedimensionaal in beeld worden gebracht. Uniek voor Nederland is volgens het ziekenhuis dat zowel de harde als de weke delen van het gezicht zichtbaar zijn.

Dit is belangrijk omdat de combinatie van weke en harde delen bepalend is voor iemands uiterlijk. Door de operatie eerst met de computer uit te voeren, kan het effect van de echte behandeling beter worden voorspeld.

Kinderen

In het behandelcentrum worden onder meer kinderen met aangeboren gezichtsafwijkingen en kankerpatiënten met verminkingen geholpen. Het centrum is een initiatief van verschillende afdelingen in het St Radboudziekenhuis.

Zo werken in het centrum specialisten op het gebied van kaakchirurgie, keelchirurgie, plastische chirurgie en dermatologie samen.