AMSTERDAM - Het aantal orgaandonaties in Nederland is vorig jaar zeven procent gedaald ten opzichte van 2005. Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Transplantatie Stichting heeft bekendgemaakt.

Minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst (VVD) doet maandag een aantal voorstellen om de daling van het aantal donaties een halt toe te roepen.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de minister dat hij inmiddels met bijna alle gemeenten in Nederland heeft afgesproken dat donorregistratieformulieren worden uitgedeeld aan burgers die officiële documenten op het gemeentehuis komen afhalen, zoals paspoorten.

Islam

Verder moet er meer gerichte voorlichting worden gegeven aan islamitische Turken en Marokkanen, meent de bewindsman. Bovendien wordt het donorregistratieformulier eenvoudiger gemaakt.

Hoogervorst schrijft verder dat al een aantal maatregelen is genomen om het aantal donaties te laten stijgen. Vanaf dit jaar kunnen bijvoorbeeld harttransplantaties in drie ziekenhuizen in Nederland worden uitgevoerd.

Nu mag ook het Universitair Medisch Centrum Groningen ook harttransplantaties uitvoeren, net als het Erasmus Ziekenhuis in Rotterdam en het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Voorlichting

Hoogervorst wil verder betere voorlichting in ziekenhuizen aan nabestaanden. Ook wordt meer nadruk gelegd op het verstrekken van organen door nog levende mensen, zoals een nier, waarvan mensen er maar één nodig hebben.

Hoogervorst liet maandag weten teleurgesteld te zijn in de daling van het aantal orgaandonaties, maar waarschuwt dat niet te snel conclusies moeten worden getrokken. Het aantal doden als gevolg van de daling van donaties is nog niet bekend.