AMSTERDAM - Thuisbehandeling van hartkwalen verbetert de kwaliteit van leven van hartpatiënten en zorgt voor minder druk op de capaciteit van ziekenhuizen. Dat zijn de uitkomsten van een proef die vorig jaar door de Zwolse Isala-klinieken is uitgevoerd.

De proef was zo succesvol dat is besloten de thuisbehandeling van hartpatiënten als standaard zorg aan te bieden.

Tien gespecialiseerde verpleegkundigen zijn bij het zogeheten chance@home-project betrokken. Zij hebben inmiddels veertig patiënten thuis behandeld. Van deze groep is de behandeling bij meer dan zeventig procent succesvol uitgevoerd; zij hoefden niet in het ziekenhuis te worden opgenomen.

In het ziekenhuis zijn daardoor minder bedden bezet, die gebruikt kunnen worden voor patiënten die bijvoorbeeld op de wachtlijst staan voor een hartoperatie.

Voorbeeld

Het thuisbehandelingsproject werd in het eindrapport van de Nationale Denktank voor de zorg genoemd als voorbeeld van de manier waarop de zorg er in de toekomst kan uitzien. Volgens de Isala-klinieken is deze vorm van behandeling goedkoper en kwalitatief beter. Door het gebruik van slimme technologie in combinatie met gespecialiseerde verpleegkundigen die nieuwe taken uitvoeren, wordt de zorg effectiever.

Bijkomend voordeel is volgens het Zwolse ziekenhuis dat mensen met hartkwalen die thuis worden behandeld zich 'minder patiënt en meer mens' voelen.