GRONINGEN - De leiders van CDA, PvdA en ChristenUnie zijn nog druk aan het overleggen over de vorming van het nieuwe kabinet, maar Groningse wetenschappers zeggen nu al te weten hoe het regeerakkoord eruit zal zien.

Dankzij een computermodel zeggen de wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) te kunnen voorspellen welke compromissen er worden gesloten op belangrijke discussiepunten.

Standpunten

Volgens de wetenschappers zal het regeerakkoord dicht bij de standpunten van de ChristenUnie liggen. Zo komt er volgens de wetenschappers een kindgebonden budget, een inkomensafhankelijke bijdrage per kind naast de kinderbijslag.

De hypotheekrenteaftrek blijft gehandhaafd, naar de zin van het CDA. Echter, hoewel de gedeeltelijke fiscalisering van de AOW "onbespreekbaar" is voor het CDA, krijgt de PvdA op een ander onderdeel toch haar zin. Een generaal pardon komt er sowieso.

Verder verwachten de wetenschappers meer nadruk op stervensbegeleiding en pijnbestrijding, ten koste van euthanasie.

Onderhandeling

Het computermodel gaat ervan uit dat partijen in onderhandeling eerder toegeven in onderwerpen die relatief minder belangrijk voor ze zijn. "Op basis van de vele ervaringen die we hebben opgedaan in het verleden, kunnen we stellen dat 70 tot 80 procent van de voorspellingen uit zal komen", aldus hoogleraar Methoden en Technieken van sociaal wetenschappelijk onderzoek Frans Stokman.

De experts hebben in totaal elf actuele thema's onder de loep genomen. Overigens kan het model geen rekening houden met alle factoren die tijdens de kabinetsformatie spelen, zoals een gebrek aan chemie tussen de partijleiders en de vaardigheden van de onderhandelaars.