DE BILT - De kans op een Elfstedentocht wordt de komende decennia steeds kleiner. De zachte winters verlagen de kansen, maar een tocht der tochten blijft nog steeds wel mogelijk. In de 21e eeuw kan de Elfstedentocht in het gunstigste geval tien keer worden verreden. Dat schrijft het meteorologisch instituut KNMI woensdag op zijn website.

Het KNMI gaat ervan uit dat de temperatuur in deze eeuw wereldwijd maximaal 6 graden Celsius stijgt. Dan zou het in de 21e eeuw slechts tien keer koud genoeg zijn voor een Elfstedentocht.

Als de temperatuur minder stijgt - volgens sommige berekeningen neemt de temperatuur met slechts 1,4 graden toe - dan zou de Tocht der Tochten circa achttien keer kunnen worden verreden. Bij een stijging van 1,4 graden halveert de kans op een Elfstedentocht, bij een stijging van 8 graden zijn er geen tochten meer te verwachten.

Warmer

De winters zijn de laatste jaren steeds warmer. In de laatste twee decennia van de twintigste eeuw was de gemiddelde wintertemperatuur in De Bilt 3,3 graden. Dat is beduidend hoger dan het langjarig gemiddelde van 2,5 graden.

Het weerinstituut benadrukt dat het slechts gaat om voorspellingen. De realiteit kan heel anders uitpakken, stellen de meteorologen. Donderdag is het precies tien jaar geleden dat een Elfstedentocht verreden werd.