AMSTERDAM - Het drinken van één of twee glazen alcohol per dag biedt mannen met een verhoogde bloeddruk mogelijk bescherming tegen een hartaanval. Dat blijkt uit een nieuwe, langlopende studie van onder meer TNO en de Wageningen Universiteit.

Voor het eerst is onderzocht of er een verband bestaat tussen matige alcoholconsumptie en zogenoemde niet-fatale myocard-infarcten of hartaanvallen. Het aantal hartaanvallen en sterfgevallen door hartaandoeningen bij zowel mannen met hoge bloeddruk die één of twee glazen per dag dronken als bij de geheelonthouders was gelijk, stelden de onderzoekers vast.

Sterfte

Eerdere studies hebben aangetoond dat matige consumptie van alcohol het risico op hart- en vaatziekten en de totale sterfte zou kunnen verlagen. Wie meer dan twee glazen per dag drinkt, heeft echter meer kans op een hoge bloeddruk.

"De richtlijnen zijn niet eenduidig over de vraag of bij verhoogde bloeddruk alcohol mag worden gebruikt", zegt onderzoeksleider Joline Beulens. "Dit onderzoek laat zien dat mensen met hoge bloeddruk die matig drinken misschien hun drinkgewoonten niet hoeven aan te passen."

Formulier

De onderzoekers hebben gegevens geanalyseerd van 11.982 mannen met hoge bloeddruk. Sinds 1986 hebben de deelnemers elke vier jaar een enquêteformulier ingevuld en opgegeven hoe vaak ze bier, rode wijn, witte wijn en sterke drank nuttigden.