RIJSWIJK - Een meerderheid (70 procent) van de Nederlanders vindt zichzelf te dik. Van hen wil een groot deel dan ook de komende maanden gaan lijnen, blijkt uit Afslank Onderzoek 2007 onder 750 mensen in opdracht van GezondheidsNet.

Bekijk video

Het populairste dieet is dat van Sonja Bakker. Zij heeft inmiddels haar derde boek uitgebracht. Anderhalf miljoen mensen willen binnenkort gaan sonjabakkeren, blijkt uit het onderzoek. Om af te vallen kiest een vijfde van de Nederlanders voor een dieet. Vooral vrouwen doen dat. Van de mannen zegt 15 procent zich aan een dieet te (gaan) houden, constateren de onderzoekers.

Uit een eerdere steekproef van het bureau Motivaction bleek al dat meer dan de helft van de Nederlanders in het komende jaar kilo's kwijt wil raken en wil werken aan een betere conditie.

Daaruit bleek ook dat meer dan 50 procent van de ondervraagden in het nieuwe jaar beter op zijn gezondheid wil letten. Zeker 60 procent zei al voldoende te bewegen.

Kerstkilo's

Ronald Wouters van Fit!vak, de brancheorganisatie voor sportscholen en fitnesscentra, zegt dat zijn leden deze maand een groei van 10 procent verwachten. Zo willen mensen volgens hem de overtollige kerstkilo's kwijtraken, maar ook uitvoering geven aan hun voornemen meer te gaan bewegen.

De kerstkilo's komen er vooral aan door het eten van pepernoten en banketstaven, blijkt uit cijfers van het GfK. In december is ruim 600.000 kilo pepernoten verorberd en is ruim 800.000 kilo aan banketstaven weggegeten. In totaal is meer dan 13 miljoen kilo aan decemberlekkernijen opgegeten. Dat is 0,84 kilo decemberlekkers per persoon. Volgens het Voedingscentrum in Rijswijk is het al jaren een trend dat mensen na de feestdagen weer massaal gaan lijnen.

Populair voor komend jaar zijn volgens woordvoerster Patricia Schutte, Sonja Bakker, Montignac en het Atkins-dieet. "Wat wel meer toeneemt is dat al die diëten een andere manier van leven bepleiten en daar gaat het inderdaad ook om: verandering van leefstijl en voedingspatroon. Wat ze niet zeggen is dat het voor de lange termijn is, want dat schrikt mensen af."

Het idee dat mensen door het eten tijdens de feestdagen aankomen is volgens Schutte onjuist: "Die paar feestdagen leveren echt niet die extra kilo's op. Het gaat om de dagen naar die feestdagen. Het is voor veel mensen dan heel moeilijk om al die verleidingen aan lekkernijen te weerstaan."