AMSTERDAM - Een Maleisische vrouwenrechtengroepering gaat de komende tien maanden een grootschalig onderzoek uitvoeren naar de economische en emotionele gevolgen van polygamie. De organisatie Zusters in Islam hoopt dat het onderzoek aantoont dat haar bezwaren tegen polygamie gerechtvaardigd zijn.

Slechts zelden is er onderzoek gedaan naar de effecten van polygamie.

De islam staat toe dat een man tot vier vrouwen heeft. In Maleisië, waar 60 procent van de inwoners moslim is, is het gebruik controversieel en momenteel onderwerp van een publiek debat. Activisten zeggen dat polygame echtgenoten vaker hun verantwoordelijkheden tegenover hun vrouwen en kinderen verwaarlozen dan monogame mannen.

Huwelijken

Tussen 1995 en 2004 werden in Maleisië 13.516 polygame huwelijken afgesloten, aldus socioloog Norani Othman van de Nationale Universiteit van Maleisië. Hij is betrokken bij het te houden onderzoek. Vorige onderzoeken naar polygamie beperkten zich tot juridische kwesties en hadden te weinig deelnemers, aldus Othman.

Het is de bedoeling dat er zesduizend polygame huishoudens meedoen aan het nieuwe onderzoek, en dat de deelnemers een groot aantal vragen over uiteenlopende onderwerpen beantwoorden.

Enquête

De vrouwen wordt onder meer gevraagd hoe de man zijn tijd verdeelt tussen zijn echtgenotes, welke vrouw hij meeneemt naar openbare gelegenheden en waarom haar, en of vrouwen en kinderen financieel moeten inleveren als de man er nog een vrouw bijneemt.

De conclusies van het onderzoek worden naar verwachting begin 2008 gepubliceerd. Uit een eerdere enquête onder veertig polygame gezinnen uitgevoerd door Zusters in Islam zou blijken dat sommige kinderen emotionele problemen ontwikkelen doordat hun vader meer vrouwen heeft. Voor niet-moslims in Maleisië is polygamie verboden.