LEIDEN - Restaurateurs hebben in de Pieterskerk in Leiden tijdens werkzaamheden een schildering uit circa 1425 aangetroffen.

"Dit is een bijzondere vondst. Het is een kwetsbare krijtachtige tekening die dringend geconsolideerd moet worden", zei Jan Dröge donderdag. Hij is bouwhistoricus en begeleidt de restauratie.

De restaurateurs troffen de tekening aan tijdens het verwijderen van een van de spanten, een schuine draagbalk van de dakconstructie. Volgens Dröge is het onduidelijk wat er precies geschilderd is en welke materialen zijn gebruikt.

Verrassing

Voor Ton Boon, de directeur van de stichting die de Pieterskerk beheert, kwam de ontdekking als een grote verrassing. "We wisten wel dat het plafond vroeger rijk was beschilderd omdat zoiets gebruikelijk was. We hadden eerder al sporen van schilderwerk aangetroffen en op het gewelf zijn duidelijk indicaties dat schilderijen zijn verwijderd."

Hij zei dat het onduidelijk is waarom en wanneer de schilderingen zijn weggehaald. "Ik verwacht mede daarom eigenlijk geen nieuwe vondsten meer."

De restauratiewerkzaamheden zijn na de vondst, op 25 meter hoogte, stilgelegd. Deskundigen bekijken de schildering en bepalen wat er gaat gebeuren.

Diensten

De fundamenten van de Pieterskerk dateren uit 1121. Kerkdiensten zijn er tegenwoordig nog maar zelden; die hebben plaats gemaakt voor congressen, feesten en andere bijeenkomsten.

Het kerkgebouw ondergaat een ingrijpende restauratie. Dat is nodig omdat de bonte knaagkever van binnenuit de houten kapconstructie aantast. Ook de ramen, de natuurstenen zuilen en gewelven en het lei- en loodwerk zijn aan vervanging toe.

Rondleiding

De Pieterskerk heeft een creatieve manier bedacht om fondsen te werven. Mensen die een eenmalige donatie van 175 euro overmaken krijgen een rondleiding over de bouwsteigers. Eerder konden mensen al orgelpijpen adopteren en een donatie voor de glas-in-loodramen werd beloond met een gravure van de naam van de gulle gever in het raam.