AMSTERDAM - Voor nu al de derde keer op rij is een test met de nieuwe Russische Boelava-raket mislukt. Dat hebben Russische media woensdag gemeld. De laatste test mislukte zondag.

Een atoomonderzeeër zou het projectiel afschieten, maar dat ging niet naar behoren. Het ministerie van defensie weigert commentaar te geven.

De krant Izvestia stelde woensdag dat "een van de duurste en meest gecompliceerde moderniseringsprogramma's voor atoomwapens dreigt te mislukken".

De Boelava-raket zou een bereik hebben van tienduizend kilometer, niet ten prooi kunnen vallen aan raketverdedigingssystemen en zes atoomkoppen met ieder een eigen doelwit kunnen vervoeren. Nieuwe Russische atoomonderzeeërs, die nu worden gebouwd, moeten met de raket worden uitgerust.

Ivanov

Volgens de krant Moskovsky Komsomolets zwijgt het leger over de laatste mislukking om het imago van defensieminister Sergej Ivanov niet te beschadigen. Ivanov wordt gezien als een belangrijke kandidaat om president Vladimir Poetin op te volgen in 2008. Zowel Poetin als Ivanov heeft gezegd dat de Boelava een belangrijk onderdeel is van de Russische kernmacht van de toekomst.