AMSTERDAM - De zoektocht naar planeten met dezelfde kenmerken als de aarde gaat vanaf woensdag een stap verder. Met de lancering van de Corot wordt het voor wetenschappers mogelijk om buiten ons zonnestelsel te speuren naar soortgelijke planeten die slechts een paar keer groter zijn dan de aarde.

De Corot wordt woensdag in de namiddag gelanceerd vanaf de Baikonur Cosmodrome in Kazakstan. Aan de missie, die onder leiding van de Fransen staat, werken België, Duitsland, Oostenrijk, Spanje en Brazilië mee. Ook de European Space Agency (ESA) is bij het project betrokken.

Sterrenvelden

De missie zal ongeveer 30 maanden gaan duren. De Corot zal in die tijd in een baan om de aarde worden gebracht op een hoogte van 827 km. De satelliet zal daar sterrenvelden gaan observeren. Planeten met kenmerken van de aarde zijn essentieel in de zoektocht naar buitenaards leven.

"Wij wachten al 25 jaar om een dergelijke missie te kunnen lanceren", verklaarde prof. Ian Roxburgh van de ESA tegenover de BBC. "Het is de eerste missie die op zoek gaat naar planeten die op de aarde lijken. Wij kunnen waarschijnlijk planeten zien die slechts twee keer zo groot zijn als de aarde."