LONDEN - Over een goede vijftien jaar is het een koud kunstje om overtollig vet kwijt te raken en kunnen ouders aan de kleur van de luier zien wanneer hun baby ziek dreigt te worden. De Amerikaanse wetenschapper Donald Combs bekeek op verzoek van het British Medical Journal de ontwikkelingen in de medische technologie en kwam op basis daarvan tot enkele opmerkelijke voorspellingen.

Volgens Combs, verbonden aan de Eastern Virginia Medical School, hoeven mensen met overgewicht in 2020 alleen maar door een soort poortje te lopen om laserstralen hun vet te laten wegbranden. De lasers kunnen dan zodanig worden afgesteld dat deze alleen vetcellen aanvallen en de andere cellen met rust laten. Op deze manier kunnen de stralen ook worden afgesteld om alleen kankercellen te elimineren.

Daarnaast voorspelt Combs dat mensen met chronische aandoeningen, zoals diabetes of hoge bloeddruk, een microchip geïmplanteerd krijgen die constant onder meer het hartritme en bloedsuikerspiegel in de gaten kan houden. Ook in luiers kunnen chips worden geplaatst die ziekteverwekkers in de plas of poep van baby's kunnen vinden en vervolgens de luier van kleur doen veranderen. Verder denkt de Amerikaan dat het makkelijker wordt om precies passende protheses te maken en te plaatsten door middel van computers.

Overleven

De voorspellingen van Combs komen twintig jaar nadat een grote studie de toekomstvoorspellingen van 227 leidende wetenschappers op medisch gebied bijeenbracht. Zij voorspelden in 1986 onder meer dat het aantal mensen dat kanker zou overleven juist sterk zou stijgen.

Maar zij vergisten zich in de manier waarop de ziekte zou worden bestreden. Ook dachten de onderzoekers twintig jaar geleden dat er minder mensen aan hartziekten zouden lijden door betere eetgewoonten.

Niemand voorzag de problemen die toenemend overgewicht zou veroorzaken. Ook de komst van de erectiepil Viagra had niemand voorspeld, aldus het British Medical Journal.