RIJSWIJK - Nederland is ook in december nog aantrekkelijk voor trekvogels. Door de gematigde temperaturen is er voor de vogels nog voldoende voedsel te vinden, blijkt donderdag uit de jaarlijkse Tuinvogeltelling van de Vogelbescherming.

Het gaat hierbij om vogels als lijsters, tjiftjaffen en witte kwikstaarten. Deze soorten gaan normaal gesproken in september of oktober naar hun overwinteringsplaatsen in het zuiden van Frankrijk of Spanje.

De Tuinvogeltelling had in het weekeinde plaats. De afgelopen dagen heeft de Vogelbescherming de gegevens geanalyseerd.

Een alsnog plots invallende winter hoeft niet tot problemen te leiden. "Vaak gaan ze dan alsnog naar het zuiden of naar voederplaatsen in tuinen," aldus de woordvoerder. "Vorst is vooral voor insecteneters en zwakke vogels een probleem.

Winter

Een strenge winter eist veel slachtoffers onder deze vogels. Maar de populatie herstelt zich vaak in een periode van een paar jaar. We zagen dit eerder bij onder andere de ijsvogel."

Vogels bijvoeren is op dit moment niet nodig, maar het kan ook geen kwaad. "Ten eerste is de kwaliteit van het voer tegenwoordig zo uitgebalanceerd dat dit volkomen verantwoord is.

Bovendien eten vogels niet meer dan ze opkunnen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je moddervette vogels creëert."