DEN HAAG - Het Groot Dictee der Nederlandse Taal stond dit jaar in het teken van koppeltekens. Is het: "Zij wist zo een, twee, drie" of : "Zij wist zo een-twee-drie". Voor het eerst sinds jaren won niet een Vlaming maar een Nederlander.

Dertig prominenten, twintig bekende Nederlanders en tien bekende Vlamingen en dertig mensen die zich via de media hebben aangemeld, deden mee aan het dictee in de vergaderzaal van de Eerste Kamer in Den Haag. Het dictee werd gepresenteerd door Philip Freriks en Martine Tanghe.

De Nederlander Jacques Bettelheim uit Koudekerk a/d Rijn won met slechts vijf fouten. "Ik doe al vaak mee aan dictees en dat betaalt zich nu uit", zei de winnaar. "Voor het eerst sinds jaren weer een Nederlandse winnaar", jubelde juryvoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven.

Knevel

Van de prominenten won de Belg Jan van den Berghe met zeventien fouten. Beste bekende Nederlander was Andries Knevel met dertig fouten. "Ik had het niet verwacht, want ik vind mezelf altijd erg slordig in taal", zei de EO-presentator na afloop. "Vooral met de streepjes ben ik de mist in gegaan."

Volkskrant-columnist Martin Bril schreef het zeventiende dictee. Bril liet na afloop weten een verslagen man te zijn. "Ik vond het zelf heel makkelijk. Dat de aanwezigen gemiddeld 31 fouten hebben gemaakt, had ik niet verwacht."

Minder

Dat zijn er overigens twee minder dan vorig jaar. Het heeft Bril niet veel moeite gekost om het dictee te schrijven, zo zei hij. "Ik heb een verhaaltje bedacht en ben dat vervolgens gaan oppimpen met moeilijke woorden."

Vooral in het vak met prominenten werd flink gezucht en gesteund tijdens het dictee. RTL4-nieuwslezer Roelof Hemmen presteerde met zijn 32 fouten minder dan hij had gehoopt. "Ik ga het Groene Boekje nog maar eens doorlezen en dan vooral het gedeelte over koppeltekens."

Voornemen

Zanger Wolter Kroes noemde zijn vijftig fouten "echt veel te veel". "Mijn goede voornemen voor 2007 is meer lezen. Gelukkig ben ik beter in optreden", lachte hij.

Ook NOS-presentatrice Astrid Kersseboom is niet tevreden over haar resultaat van 38 fouten. "In één woord kan je al drie fouten maken, dan gaat het hard hè. Ach, Martin schrijft een dictee met zoveel mogelijk instinkers. Nou dat is hem gelukt!"

Acteur Frank Lammers was wel tevreden met zijn resultaat. "Ik had 37 fouten, thuis maken ze er vast meer."