AMSTERDAM - Een voormalige medewerker van de Zuid-Koreaanse wetenschapper Hwang Woo-suk heeft voor het eerst een vrouwelijke hond gekloond. Dat heeft de man, Lee Byeong-chun, hoogleraar aan de Nationale Universiteit in Seoul, maandag bekendgemaakt.

Bekijk video

Het gaat om een teefje van de Afghaanse windhond, genaamd Bona. Het dier werd op 18 juni geboren en later volgden nog twee 'zusjes'. DNA-testen hebben uitgewezen dat het gaat om drie klonen. Het team van Hwang kloonde vorig jaar met succes voor het eerst een hond, maar toen ging het om een reu.

Verzonnen

De ooit bewierookte Hwang viel van zijn voetstuk toen vorig jaar bleek dat zijn spectaculaire onderzoeksresultaten grotendeels verzonnen waren. Hij moest zijn hoogleraarschap opgeven en werd in staat van beschuldiging gesteld wegens fraude, verduistering en handelen in strijd met de bio-ethiek. Ook vijf leden van zijn voormalige onderzoeksteam, onder wie Lee, staan terecht.

De ten onrechte door Hwang gemelde doorbraken, zoals het creëren van stamcellijnen die matchten met specifieke patiënten, hadden veel hoop gewekt bij mensen die lijden aan ziekten als Alzheimer en Parkinson. Het team van Hwang kloonde wel echt een hond, heeft onderzoek uitgewezen.