WAGENINGEN - Het Maarts viooltje is in december al meerdere malen bloeiend waargenomen. De plant, die normaliter bloeit tussen maart en mei, profiteert van de zachte herfst en winter. Dat staat vrijdag in het waarnemingsregister van de Natuurkalender van de Wageningen Universiteit, waarin vrijwilligers noteren welke planten ze in bloei zien staan.

Ook het Fluitenkruid is veel te zien geweest in de eerste twee weken van december. De plant bloeit gewoonlijk tussen maart en juni. Duizendblad en Boerenwormkruid zijn ook regelmatig bloeiend waargenomen, terwijl die normaal niet in de wintermaanden bloeien.

De natuur reageert heftig op de relatief hoge temperaturen in de herfst- en wintermaanden. De bomen bleven veel langer groen en verloren later hun blad. De vliegenzwam, rood met witte stippen, was bijna niet te zien. Vogels beginnen niet aan de jaarlijkse migratie en enkele vlindersoorten fladderen vrolijk verder.

Warm

Het warme weer brak in de afgelopen maanden menig meteorologisch record. De herfst bleek de warmste in drie eeuwen. De kans is groot dat het jaar 2006 in De Bilt zal eindigen als warmste sinds het begin van de regelmatige waarnemingen in 1706.