GRONINGEN - Vrouwen verliezen tijdens hun orgasme de controle over zichzelf. Dat concluderen onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Uit hun onderzoek blijkt dat tijdens het orgasme de hersenkwab die de driften in toom houdt minder doorbloed is dan gewoonlijk.

De hersenactiviteit van vrouwen tijdens het orgasme is voor het eerst onderzocht.

Andere delen van de hersenen zijn juist extra actief. Zo zijn de kleine hersenen waarschijnlijk betrokken bij de samentrekking van spieren die typerend is voor het orgasme. Ook vonden de onderzoekers een verband tussen de mate van seksuele opwinding en de doorbloeding van de middenhersenen.

Scan

De resultaten van het onderzoek zijn gebaseerd op de gegevens van twaalf vrouwen, die samen twintig orgasmes kregen. Tijdens het klaarkomen werd een scan van de hersenen gemaakt.

De onderzoekers hopen met de resultaten een bijdrage te leveren aan het oplossen van seksuele problemen. Een deel van de problemen die vrouwen hebben bij het bereiken van een orgasme wordt veroorzaakt door het brein. Tot nu toe was bijna niets bekend over de rol van de hersenen tijdens de seks.