RIJSWIJK - Nederland heeft een jaar achter de rug waarin zowel hitterecords als regenrecords gevestigd werden. Na een milde winter en een wisselvallige lente werden in de zomer van 2006 de eerste records geschreven.

Warmste maand

Juli 2006 was de warmste julimaand van de afgelopen drie eeuwen. De maand kende twee hittegolven, wat heel bijzonder is. Sinds 1948 is het niet voorgekomen dat er in één jaar twee keer een hittegolf was. Het record staat op 1947, toen in de uiterst warme zomer van dat jaar vier keer zo'n periode van zeer hoge temperaturen werd geregistreerd.

Ook de zware regenval zorgde voor records. In de zomer van 2006 viel op maar liefst dertien dagen meer dan 50 mm neerslag (op een bepaalde plaats in Nederland).

Natste maand

De maand augustus was de natste augustus sinds het begin van de metingen in 1906. Met 184 mm neerslag gemiddeld is de maand zelfs een van de natste maanden aller tijden. Augustus 2006 evenaarde het record uit september 2001.

De warmte hield aan. Het KNMI riep september uit tot de warmste septembermaand in de afgelopen driehonderd jaar.

Herfst

Ook in de herfst steeg het kwik naar hoge waarden. Met gemiddelde temperaturen in de maanden september, oktober en november van 13,6 graden Celsius was sprake van de warmste herfst van de afgelopen drie eeuwen. Volgens het KNMI kunnen we ook de aankomende winter niet op koud weer rekenen.