HOUSTON - Het ruimteveer Discovery heeft zich maandagavond succesvol gekoppeld aan het internationale ruimtestation ISS. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA meegedeeld. De Discovery was zaterdag vertrokken vanaf de basis in Florida.

Bekijk video

De twaalfdaagse missie is nodig om de bouw van het ruimtestation te voltooien. Een aantal astronauten zal onder meer tijdens twee ruimtewandelingen acht jaar oude stroomkabels vervangen door nieuwe permanente bedrading.

Na de koppeling heeft de bemanning met een camera de linkervleugel van het ruimtevaartuig geïnspecteerd nadat een sensor had aangegeven dat de vleugel mogelijk lichtelijk was geraakt door een onbekend object. Volgens de NASA is er geen reden tot bezorgdheid.

Het zwevende laboratorium moet in 2010 compleet zijn, omdat de Verenigde Staten dan de pendelende ruimteveren uit de dienst halen.

De regering-Bush wil de miljarden die dan vrijkomen, gebruiken om de mens weer naar de maan te brengen. Uiteindelijk moet dit ambitieuze programma Amerikaanse astronauten zelfs naar Mars brengen.