MAASTRICHT - Het Nederlands Toxicogenomisch Instituut en de Universiteit Maastricht (UM) gaan de chemische en farmaceutische industrie betrekken bij het vervangen van dierproeven door proeven met DNA-testen. Dat maakte de provincie Limburg vrijdag bekend.

Provincie en UM willen binnen vijf jaar een zogenoemd toxicogenomics-centrum vestigen in Maastricht.

Traditioneel wordt de toxiciteit (giftigheid) van stoffen zoals chemicaliën, voedingsingrediënten, geneesmiddelen en cosmetica getest op proefdieren. Maar dat kan ook aan de hand van DNA-profielen (toxicogenomics).

Duurder

Het uitvoeren van proeven op dieren wordt steeds duurder en de ethische bezwaren van het testen op proefdieren maken andere onderzoeksmethoden zinvol, aldus een woordvoerder van de provincie.

Veel bedrijven krijgen bovendien te maken met nieuwe richtlijnen uit Brussel, waarbij tussen de 20.000 en 30.000 chemische stoffen getest moeten worden op giftigheid. Dat kost stapels geld en de UM wil hierop inspelen met de DNA-profielen in een databank.

Academische centra

Uit een eerste verkenning door het Amerikaanse bureau Cambridge Health Associates blijkt dat het gebruik van toxicogenomics in de farmaceutische en chemische wereld sneller oprukt dan verwacht en dat er behoefte is aan onafhankelijke academische centra die toxicogenomische data gaan aanleggen.

"De ontwikkelingen op dit gebied gaan heel snel, met name in de VS'', zei een woordvoerder van de provincie Limburg vrijdag. "Door deze ontwikkeling in Maastricht kan Europa op dit gebied zijn koploperspositie behouden.''

Bewijs

"De techniek van de DNA-profielen op giftigheid is bewezen, nu gaan we de vertaalslag maken naar de industrie'', aldus de woordvoerder.

Limburg stimuleert het project in het kader van de versnellingsagenda, waarbij met name de kenniseconomie wordt gestimuleerd.