WAGENINGEN - Salmonella enterica serovar Enteritidis. Zijn naam klinkt mooi, maar het is een gluiperd. Een ziekteverwekker die zich prima thuisvoelt het aanrecht en helemaal in de vaatdoek. Hij is in sommige gevallen nog bestand tegen bleekwater ook.

Dat ontdekten Wageningse microbiologen, onder wie dr. Rijkelt Beumer van de leerstoelgroep levensmiddelenmicrobiologie van de Wageningen Universiteit. "Als je een roestvrijstalen aanrecht hebt dat je grondig schoonhoudt, dan is er niks aan de hand. Maar als er op je aanrecht vochtige doekjes liggen of krasjes zitten waar het lang vochtig kan blijven, dan wordt het anders."

Als het rond de salmonella droger wordt, verliest hij zijn vermogen om zich te delen weliswaar, maar er ontstaan toch nieuwe cellen. Die splitsen zich alleen niet af. Als de bacterie echter weer voldoende water tot zijn beschikking krijgt, splitsen de extra onstane organismen zich alsnog af, aldus Beumer. Intussen was het grotere geheel mooi bestand tegen bleekwater.

Beumers groep onderzoekt nu hoe dit soort bacteriën menselijke darmcellen kunnen infecteren. De onderzoekers kijken niet alleen naar salmonella, maar ook naar listeria en campylobacter, ook geen volk om over de vloer te vragen.