AMSTERDAM - Vooral goed opgeleide, autochtone vrouwen met een vaste relatie maken gebruik van de morning-afterpil. Dat blijkt uit onderzoek van de Rutgers Nisso Groep in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.

De morning-afterpil is sinds januari vorig jaar verkrijgbaar zonder doktersrecept. De verkoop van de zogenoemde noodpil is sindsdien aanzienlijk gestegen, melden de onderzoekers.

De gebruikers van de pil zijn volgens het onderzoek in te delen in drie categorieën. De helft slikt de pil als andere voorbehoedsmiddelen niet hebben gewerkt, bijvoorbeeld als een condoom is gescheurd of de pil is vergeten.

Onvoorzichtig

De tweede groep, 35 procent, wordt onvoorzichtig genoemd. Deze vrouwen gebruiken geen voorbehoedsmiddelen en zijn 'overvallen' door het seksuele contact. Tien procent van de gebruiksters, de derde groep, koopt of slikt de pil preventief.

Weinig allochtone vrouwen maken gebruik van de morning-afterpil, blijkt uit het onderzoek. De Rutgers Nisso Groep bepleit verder onderzoek onder deze groep naar de redenen voor het niet gebruiken van de noodpil.

Risicogroep

Uit de landelijke abortusregistratie blijkt dat allochtone vrouwen een risicogroep vormen wat betreft ongewenste zwangerschap. Het gebruik van de pil zou het aantal abortussen onder allochtone vrouwen kunnen terugdringen, stelt Rutgers Nisso.

De morning-afterpil is een middel om zwangerschap te voorkomen na onbeschermde seks. De pil moet binnen drie dagen na het seksuele contact worden geslikt.