AMSTERDAM - Voor de vierde keer in de geschiedenis wordt een grootschalige online griepmeting gedaan in Nederland en Belgie. Onderzoekers uit beide landen kunnen zo volgen hoe de griep zich deze winter verspreidt. Op een website kunnen deelnemers hun griepverschijnselen bijhouden.

Wekelijks kunnen vrijwilligers op de website aangeven hoe grieperig ze zijn. Ze kunnen ook invullen dat ze verkouden zijn of gewoon gezond. De meting is anoniem.

Dagelijks is op een kaart van Nederland en Belgie te zien waar de griep zich manifesteert. Blauwe stippen geven de gevallen van verkoudheid aan en rode stippen de griepgevallen.

Betrouwbaar

Dit is het vierde jaar dat de griepmeting plaatsvindt. Vorig jaar brachten bijna veertigduizend 'griepmeters' de griepgolf in kaart. Bedenker van de griepmeting, Carl Koppeschaar, begon in 2003 met de metingen als educatief webproject, met als doel mensen te betrekken bij wetenschappelijk onderzoek. "Maar dit jaar verscheen ook een publicatie waaruit bleek dat het project zeer betrouwbare resultaten oplevert".