UTRECHT - Afgelopen jaar is het aantal besmettingen met chlamydia en hiv toegenomen. Het aantal gevallen van andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) lijkt stabiel na een toename in de voorgaande jaren. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Volgens directeur Infectieziektenbestrijding Roel Coutinho ligt de oorzaak van de stijging waarschijnlijk eerder in het feit dat meer mensen zich laten testen, dan dat sprake is van een werkelijke toename. Hij presenteert de cijfers maandag op het Tiende Nationale Congres Soahivaids in Amsterdam.

Mannen

Chlamydia komt het meest voor. Besmetting gebeurt vooral veel bij jong volwassenen. Van alle nieuwe patiënten vorig jaar was 73 procent 25-29 jaar. Het aantal gevallen steeg met 15 procent tot 5.146. Het aantal hiv-gevallen steeg vooral onder mannen met homoseksuele contacten. Het aantal personen met gonorroe en syfilis daalde licht met respectievelijk 2 en 7 procent.

Van het aantal nieuwe hiv-patiënten bij het soa-peilstation ging het in 2005 bij 73 procent om een man met homoseksuele contacten. Van de geteste mannen in deze groep was 5 procent hiv-positief tegen 3 procent in 2003. Eenzelfde beeld is te zien bij Stichting HIV Monitoring. Van de bijna 1000 mensen waarbij jaarlijks in Nederland hiv wordt vastgesteld, is 52 procent homo- of biseksueel.

Hiv-besmet

Hun aandeel neemt net als in andere West-Europese landen toe. Bijna 12.000 mensen in Nederland zijn met hiv-besmet, blijkt uit officiële cijfers. Het werkelijke aantal volwassenen met hiv ligt echter veel hoger. Volgens schattingen gaat het om meer dan 18.000 mensen. De meesten weten niet dat zij zijn besmet: vooral bij heteroseksuelen is dat het geval.