NEW YORK - Het Amerikaanse farmacieconcern Pfizer heeft onverwacht de ontwikkeling van zijn meest belangrijke experimentele medicijn, het cholesterolmiddel Torcetrapib, stopgezet vanwege zorgen over de veiligheid. Dat maakte 's wereld grootste farmaceut zaterdag bekend.

Volgens Pfizer zijn alle klinische testen met Torcetrapib stopgezet na een aanbeveling door een onafhankelijke commissie. Die constateerde dat het aantal sterfgevallen van patiënten die Torcetrapib gebruikten in combinatie met het cholesterolmiddel Lipitor van Pfizer hoger lag dan patiënten die alleen Lipitor gebruikten.

Torcetrapib is de beoogde opvolger van Lipitor, wanneer het patent op dat medikament in 2010 verloopt.

Laatste fase

Aan het onderzoek met Torcetrapib deden 15.000 mensen mee. In totaal 82 patiënten die Torcetrapib gebruikten in combinatie met Lipitor overleden gedurende de testen, tegen 51 sterfgevallen van patiënten die alleen Lipitor namen.

Het onderzoek met Torcetrapib bevond zich in de laatste van drie testfases voordat de Amerikaanse autoriteiten hun goedkeuring zouden geven aan het nieuwe medicijn. De ontwikkeling van Torcetrapib heeft Pfizer een miljard dollar gekost.