GRONINGEN - De poep van bezoekers van cultuurplatform De Puddingfabriek in Groningen verdwijnt niet langer in het riool maar wordt voortaan gebruikt voor de verlichting tijdens concerten. Dat heeft Puddingfabriek-directeur Wimer van der Veen donderdag bekend gemaakt.

De ontlasting van bezoekers wordt opgevangen in een groot reservoir waarna het door middel van een chemisch proces wordt omgezet in energie. De vrijgekomen energie wordt in eerste instantie alleen gebruikt voor het licht en geluid tijdens optredens en concerten.

Wat er dan nog aan energie overblijft, wordt elders in het pand van De Puddingfabriek gebruikt of anders teruggegeven aan het stroomnet.

Opsparen

De poep wordt opgespaard tot er een groot optreden plaatsvindt. Om voor zo'n optreden genoeg energie te krijgen, moeten ongeveer tweehonderd bezoekers naar het toilet zijn geweest.

"Als dat aantal niet gehaald wordt, wordt de rest van de energie gewoon van het vaste net gehaald", stelt Van der Veen. De directeur verwacht overigens dat het systeem op jaarbasis een besparing van ongeveer 10.000 euro oplevert. De kosten van de installatie, ruim 140.000 euro, worden betaald door een aantal Noord-Nederlandse investeerders.