ROTTERDAM - Diergaarde Blijdorp in Rotterdam is de afgelopen tijd verblijd met de geboorte van een netgirafje en zes gilamonsters (hagedissen). Ook vond de anderhalf jaar oude netgiraffe Trudi uit Karlsruhe onderdak in de dierentuin. De kudde giraffen is daarmee op acht dieren gekomen, lieten woordvoerders van Blijdorp woensdag weten.

Esta aanschouwde op 17 november het levenslicht en is het eerst kind van de vierjarige Marianne. De groep bestaat verder uit de hengsten Fehari (7), Sero (2 jaar en 9 maanden) en Marco (7 maanden) en de vrouwtjes Tipsy (17) en Anne (3,5). Sero verhuist binnenkort naar een 'mannengroep' in Dierenpark Amersfoort, omdat hij steeds vaker ruzie maakt met Fehari over de dames.

Bewegingsruimte

In de tweede helft van 2007, het jaar waarin de Diergaarde 150 jaar bestaat, verhuizen de giraffen naar een nieuw onderkomen met meer bewegingsruimte binnen. Netgiraffen kunnen dertig jaar oud worden, maar in dierentuinen in Noord-Europa halen ze die leeftijd vaak niet. Kou en vocht en te weinig mogelijkheden om voldoende te bewegen, veroorzaken gewrichtsproblemen.

Netgiraffen zijn een met uitsterven bedreigde ondersoort die in het wild in Kenia, Ethiopië en Somalië leeft. Om de soort in elk geval in dierentuinen te behouden, is een Europees fokprogramma opgezet. In 1959 werd in Blijdorp de eerste netgraffe geboren. Van de tientallen andere die daarna in Rotterdam ter wereld kwamen, verhuisde het merendeel naar andere dierentuinen.

Gilamonsters

De giftige gilamonsters kropen op 12, 13, 17 en 17 november uit het ei. De dieren leven van nature in de woestijngebieden van Nevada, Californië en Arizona in de Verenigde Staten en de aansluitende gebieden in Mexico. Zij jagen in de schemering en in de nacht. De dieren, die zestig centimeter lang kunnen worden, voeden zich met kleine (zoog)dieren en eieren. Prooien verlammen zij met gifklieren achter in hun bek. Hun gif is sterk, er zijn zelfs mensen door overleden.

Blijdorp is de enige dierentuin in Nederland die gilamonsters heeft. Sinds vier jaar hebben de ouderdieren elk jaar jongen gekregen, zestien in totaal.

Nemo

In een aquarium in het Publiekslaboratorium van het Oceanium zwemt sinds enige tijd een Nemo rond, samen met 29 broertjes en zusjes. De plankton etende anemoon- of clownvissen leven tussen gekweekte of gestekte koralen. Blijdorp loopt voorop bij de kweek van koraal.

Nog niet geboren, maar wel op komst is een dwergnijlpaardje. Het dier kan elk moment ter wereld komen.