LONDEN - Een vis die vierhonderd miljoen jaar geleden de wereldzeeën onveilig maakte, had de grootste bijtkracht van alle tot dusver bekende dieren. Hij was in staat geweest een haai met één beet te verscheuren. Dat hebben wetenschappers ontdekt, berichtte het Britse dagblad The Times woensdag.

Het prehistorische zeemonster, met de Latijnse naam Dunkleosteus terrelli, kon zijn kaken dichtklappen met een kracht van bijna 5000 kilo. Dat is bijna vier keer zo krachtig als de beet van een Tyrannosaurus rex. De uitgestorven vis kon circa tien meter lang worden en vier ton zwaar.

De onderzoekers hebben de kaken en spieren van het enorme zeebeest aan de hand van een gefossiliseerde schedel gereconstrueerd. Ze ontdekten dat de vis niet alleen zeer krachtig, maar ook zeer snel kon toehappen. In slechts een vijftigste van een seconde kon het dier zijn muil openen.

Haaien

Van de nu nog levende dieren heeft de Amerikaanse alligator met 963 kilo de grootste bijtkracht. Moderne haaien hebben met 136 kilo een relatief zwakke beet. Mensen kunnen bijten met een kracht van ongeveer 77 kilo.