KENT - Chimpanseewijfjes nemen af en toe gezamenlijk wraak als een van hen het slachtoffer is geworden van agressie van hun mannelijke soortgenoten. Dat berichtte een onderzoeker van de Universiteit van Kent dinsdag in het vaktijdschrift International Journal of Primatology. Het is voor het eerst dat groepsvergelding door chimpanseewijfjes is vastgesteld.

De onderzoeker, Nicholas Newton-Fischer, bestudeerde drie maanden lang een groep chimpansees in Uganda, in het oosten van Afrika. De groep bestond uit acht volwassen mannetjes en 21 volwassen vrouwtjes.

In de onderzoeksperiode registreerde Newton-Fischer in totaal 74 aanvallen van chimpanseemannetjes op wijfjes. Twintig keer reageerden de vrouwtjes op een agressieve manier, waarvan negen keer met andere vrouwtjes.

Kreten

In de meeste gevallen was het slaken van harde kreten en agressieve gebaren genoeg om de mannetjes in te tomen. In twee gevallen kwam het daadwerkelijk tot een handgemeen.

De vrouwelijke slachtoffers riepen in een aantal gevallen de hulp in van de andere dieren. Andere keren kregen ze hulp aangeboden, maximaal van vijf vrouwtjes binnen de kolonie.

Agressie

Newton-Fischer zegt te vermoeden dat de groepswraak in het algemeen tot een vermindering van de mannelijke agressie binnen de apengroep leidt. De afgelopen tientallen jaren is er uitgebreid onderzoek gedaan naar het gedrag van chimpansees, die worden beschouwd tot de nauwste verwanten van de mens.

Waarom nu voor het eerst een dergelijk groepsoptreden van vrouwtjes is vastgesteld, is onduidelijk. Mogelijk is sprake van een extreem hechte chimpanseekolonie.