DEN HAAG - De nieuwe minister van Volksgezondheid moet een speciale taskforce aan het werk zetten om de medicatieveiligheid te verbeteren. Dat vinden artsen, apothekers en patiënten.

Zij zeggen dat naar aanleiding van een dinsdag gepresenteerd onderzoek waaruit blijkt dat in Nederland 41.000 mensen per jaar na verkeerd gebruik van medicijnen in een ziekenhuis moet worden opgenomen. Bijna de helft daarvan zou te voorkomen zijn. Als gevolg van verkeerde medicatie sterven per jaar 1250 patiënten.

Artsen van de KNMG, de (ziekenhuis)apothekers van de NVZA en de beroepsvereniging van apothekers KNMP hebben al in kaart gebracht welke medische gegevens noodzakelijk zijn om uit te wisselen. Maar uit het onderzoek, dat is verricht door Patricia van der Bemt, ziekenhuisapotheker te Tilburg en verbonden aan de Rijksuniversiteit Utrecht, blijkt dat aan de uitvoering daarvan nog veel schort.

Medicatiekeuze en medicatieveiligheid zouden elektronisch bewaakt moeten worden. Zeker bij mensen die veel verschillende medicijnen slikken. Ook het patiëntenplatform NPCF maakt zich sterk voor een speciale taskforce.

Borst

Volgens oud-minister Els Borst kan tevens bevordering van de deskundigheid van de verpleging maar ook van patiënten de medicatieveiligheid verhogen. Een goede patiëntgerichte bijsluiter zou dan ook moeten beginnen met de waarschuwingen in plaats van deze aan het eind te plaatsen, aldus Borst.