AMSTERDAM - De partydrug xtc kan zelfs in kleine hoeveelheden en bij beginnende gebruikers tot hersenbeschadiging leiden. Dat stelt een onderzoeksteam van de Universiteit van Amsterdam.

De onderzoekers deden geheugentesten en maakten hersenscans bij 188 mensen die nog nooit xtc hadden gebruikt, maar wel tot de risicogroep behoorden.

Achttien maanden later bleken 59 proefpersonen xtc te hebben gebruikt, gemiddeld zes pillen. Uit een nieuwe hersenscan bleek de bloedtoevoer naar delen van hun hersenen te zijn verminderd. Ook hun geheugen was slechter dan dat van degenen die de drug niet hadden gebruikt.

De onderzoekers presenteerden hun resultaten maandag op een medische conferentie in Chicago. Onduidelijk is of de veranderingen tijdelijk waren of blijvend zijn.

Geheugen

Eind vorige maand bleek uit een promotieonderzoek aan het UMC Utrecht dat het slikken van één tot zes xtc-pillen geen negatief effect heeft op het geheugen, aandacht en attentie.

Uit eerder onderzoek was al duidelijk dat langdurig en veelvuldig xtc-gebruik zenuwcellen kan beschadigen met als gevolg geestelijke problemen, slaapstoornissen en geheugenverlies.