ROTTERDAM - Het Havenziekenhuis in Rotterdam heeft maandag en dinsdag alle operaties afgelast. De beslissing is genomen nadat in twee operatiekamers motmugjes waren aangetroffen. Daarop heeft het ziekenhuis zijn drie operatiekamers gesloten en is het begonnen met een onderzoek naar de herkomst van de insecten. Dat heeft het Havenziekenhuis dinsdag bekendgemaakt.

De sluiting van de operatiekamers treft 22 patiënten die maandag en dinsdag zouden worden geopereerd. De operaties worden naar andere data verschoven.

Motmugjes

Motmugjes lijken op kleine motten, maar zijn muggen. Het zijn slechte vliegers en zitten vaak op vochtige plekken, zoals in de buurt van septische tanks, afvoeren van toiletten en watertanks.

Eitjes

Ze kunnen snel een plaag worden. De motmugjes leggen dertig tot tweehonderd eitjes. De larven komen binnen twee dagen uit. Tien tot vijftien dagen later is er vervolgens een nieuwe generatie geslachtsrijpe volwassen dieren. Hoewel de diertjes niet steken, kunnen ze schadelijk zijn door verblijf in bacterierijk water.

Infectierisico

Volgens het Havenziekenhuis hebben hebben de mugjes voor zover bekend geen infectierisico veroorzaakt. "De aanwezigheid van de insecten strookt echter niet met de norm voor de operatiekamers die inhoudt dat de instrumenten in de operatiekamers gegarandeerd steriel moeten zijn", aldus het ziekenhuis.