LONDEN - Minder roken verkleint de kans op een vroegtijdig overlijden niet. Rokers die denken dat zij door te minderen de kans op een fatale ziekte kleiner maken, vergissen zich. Dat blijkt uit een Noors onderzoek waarbij bijna twintig jaar lang circa 51.000 vrouwen en mannen zijn gevolgd. Bij het begin van het onderzoek waren alle deelnemers tussen de 22 en 32 jaar oud.

De wetenschappers ontdekten dat mensen die eerst meer dan 14 sigaretten per dag rookten en dat aantal vervolgens met de helft terugbrachten, net zo veel kans maakten om aan verscheidene doodsoorzaken te overlijden als mensen die net zo veel waren blijven roken.

Vrouwen

Vrouwen die minderden bleken zelfs een grotere kans te hebben om te overlijden dan anderen. Tegen de BBC zeggen de onderzoekers deze uitkomst niet te kunnen verklaren.

De resultaten van de Noorse studie zijn gepubliceerd in het blad Tobacco Control. Stoppen blijkt de enige manier om het risico op hart- en vaataandoeningen of longkanker te verkleinen.

Zwangerschap

In Tobacco Control staat ook een Australisch onderzoek gepubliceerd, waaruit blijkt dat vrouwen die roken tijdens de zwangerschap hun kind als het ware 'programmeren' om later zelf te gaan roken. Kinderen van rokende moeders blijken zelf drie maal zo vaak te roken op veertienjarige leeftijd als kinderen van vrouwen die niet rookten.

Als een rokende moeder tijdens de zwangerschap stopt en na de geboorte van het kind weer begint, blijkt haar telg niet vaker te roken dan kinderen van moeders die ook na de geboorte de sigaretten links lieten liggen.