MAASTRICHT - Nic Vax, dat is de naam van het middel waarmee rokers vanaf 2010 misschien wel van hun verslaving af kunnen komen. Het onderzoek naar het antirookvaccin, onder leiding van de Maastrichtse professor Onno van Schayck, is gehonoreerd met een zogenoemde TOP-subsidie van 1,3 miljoen euro. Dat maakte de Universiteit Maastricht maandag bekend.

Het vaccin moet voorkomen dat nicotine tot de hersenen doordringt, waardoor de hunkering naar een sigaret wordt tegengegaan. Nic Vax maakt eiwitten in het lichaam aan, die zich aan nicotine binden, waardoor de verslavende stof in het lichaam wordt vastgehouden.

De volgende stap in het onderzoek is het vaccineren van zo'n 600 rokers die dolgraag van hun verslaving af willen. Van Schayck zal testen of Nic Vax het inderdaad makkelijker maakt om te stoppen met roken. De groep proefpersonen wordt waarschijnlijk in het begin van 2007 geselecteerd.

Terugval

Het vaccin is alleen bedoeld voor mensen die echt gemotiveerd zijn te stoppen met roken. Van Schayck: "Van de rokers die het lukt te stoppen, begint 70 tot 80 procent na een tijdje toch weer met roken. Als je deze terugval kunt voorkomen, heb je een sleutel in handen. We verwachten dat het middel vooral voor die doelgroep effectief zal zijn."

De TOP-subsidie wordt beschikbaar gesteld door de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Van Schayck wil met de subsidie onderzoeken wat het vaccin precies in de hersenen teweegbrengt.

Ook wil hij het ethische aspect van dit vaccin, dat het gedrag van mensen kan beïnvloeden, onderzoeken.