BEEK - De weersomstandigheden van dit najaar zorgen ervoor dat verschillende vogelsoorten langer in Nederland blijven dan anders. Veel vogels vertrekken normaliter bij de eerste vorst naar het zuiden van Europa. Nu die vorst uitblijft zien de kieviten, ganzen en zanglijsters de noodzaak van vertrek nog niet in.

Dat heeft Ruud Foppen van de stichting vogelonderzoek SOVON zaterdag gezegd. Het goede weer heeft er ook voor gezorgd dat de vogels goed gevoed de winter ingaan. Er zijn volop beukennootjes, eikels en kastanjes die als voedsel kunnen dienen. Het zachte herfstweer zorgt er tevens voor dat vogels hun energie niet hoeven te verspillen aan warm blijven.

Vorst

Ook vogels die insecten eten kunnen langer gebruik maken van de voedselvoorraad. "Die zijn veel beter voorbereid dan anders", zegt Foppen. De conditie van de vogels kan snel achteruit gaan als plotseling strenge vorst zijn intrede doet. "Dan is het in twee weken tijd gedaan met die goede conditie."

Een zachte winter is goed voor onder meer ijsvogels en kerkuilen. "Die zie je echt overal dan", voorspelt Foppen. Voor andere dieren is een zachte winter heel vervelend. Vooral dieren die een winterslaap houden zijn niet gebaat bij een natte en 'warme' winter. Die ontwaken dan uit hun slaap, terwijl er op dat moment nog geen voedsel beschikbaar is.