AMSTERDAM - Een op de vijf kinderen komt niet of te weinig bij de tandarts. Veel kinderen met gaatjes worden daardoor niet behandeld. Dat meldt de NOS zaterdag.

Volgens een onderzoek van TNO en de Nijmeegse Radbouduniversiteit wordt bij 90 procent van de 5-jarigen niets gedaan aan gaatjes. De Nederlandse Maatschappij tot bevordering van Tandheelkunde (NMT) noemt dit zorgwekkend.

Mogelijk denken ouders dat gaatjes in het melkgebit niet erg zijn, omdat de kinderen nog moeten wisselen. Dat is volgens de NMT een misvatting. Volgens de organisatie moeten de overheid en verzekeraars actie ondernemen, aldus de NOS.

"We maken ons grote zorgen om de groep kinderen die nooit naar de tandarts komt", zegt woordvoerder Rob Dortmundt van NMT. Van die twintig procent heeft een kwart volgens Dortmundt een 'echt heel slecht gebit'. "Daarbij zijn soms wel tien tanden aangetast. Wij willen dan ook dat kinderen vanaf twee jaar al naar de tandarts komen." Er zijn volgens Dortmundt gevallen bekend van 2-jarigen die vanwege hun verpeste gebit onder narcose moeten worden behandeld.

Gaatjes

Zeven jaar geleden bleek al uit TNO-onderzoek dat negentig procent van de gaatjes bij 5-jarigen niet wordt behandeld. In 2003 bleek uit een onderzoek onder 9-jarigen dat 65 procent van de gaatjes niet wordt behandeld. Dinsdag wordt een nieuw onderzoek gepresenteerd van TNO en de Radboud Universiteit over de prestaties van jeugdzorginstellingen, waaronder jeugdtandartsen.

Verzekeraars

De NMT vraagt zorgverzekeraars mee te helpen aan het benaderen van kinderen die niet naar de tandarts komen. "Tandartsen weten niet welke kinderen het zijn, maar de verzekeraars kennen die kinderen wel. Zij kunnen ons helpen die groep te bereiken. Verzekeraars zouden ook moeten meewerken aan preventieve maatregelen." Volgens Dortmundt kiezen ouders er in het nieuwe zorgstelsel vaker voor om minder regelmatig of helemaal niet naar de tandarts te gaan om zo kosten te besparen.

Voorlichting

De NMT wil dat de overheid weer geld uittrekt voor nieuwe voorlichtingscampagnes over tandverzorging. "De politiek moet weer verantwoordelijkheid nemen en gerichte campagnes beginnen", vindt Dortmundt. Volgens hem werken landelijke campagnes als 'Snoep verstandig, eet een appel' uit de jaren tachtig niet langer. "Je moet je tegenwoordig bijvoorbeeld specifiek richten op 12- en 13-jarige Marokkaanse jongeren."