ZEIST - 'Ganzenspotten' is binnenkort niet langer uitsluitend een hobby voor fanatieke vogelaars. Althans, als het aan Vogelbescherming Nederland ligt.

Haar nieuwe project, Goosetrack, moet het voor iedereen leuk maken om met een "verrekijker of telescoop" achter ganzen aan te gaan. Dat maakte de Vogelbescherming vrijdag bekend.

Het principe is simpel. Vrijwel alle ganzen dragen een ring met een identiteitsnummer om hun poot. Iemand die dat nummer per sms doorgeeft, krijgt een tekstberichtje met informatie over het dier in kwestie. "Dat is leuk en het helpt bij onderzoek", aldus een woordvoerder van de Vogelbescherming.

Populaire bestemming

Nederland is een populaire bestemming voor ganzen. Iedere winter strijken er ongeveer 1,5 miljoen van de vogels neer. "We hebben een klein landje met veel ganzen en vogelliefhebbers", concludeert de Vogelbescherming.

Toch is het nog maar de vraag of Nederlanders straks massaal het platteland gaan afstruinen om ganzen te bespieden. "Het is natuurlijk moeilijk te voorspellen of dit gaat aanslaan", bekent de zegsman. "Maar een soortgelijk project, de 'Tour de Gans', deed het in Nederland wel goed."