AMSTERDAM - 63 Studenten geneeskunde van het VU medisch centrum in Amsterdam die afgelopen zomer werden teruggeplaatst naar het eerste jaar, hoeven toch niet opnieuw te beginnen. De studenten, die hun propedeuse al hadden gehaald, mogen toch verder studeren. Dat heeft het College van Beroep voor de examens besloten, zo maakte het VUmc donderdag bekend.

Het VUmc oordeelde dat de studenten te weinig studieresultaten hadden gehaald om de overstap te maken naar het vernieuwde doctoraalprogramma van de opleiding. De studenten kregen te horen dat ze van voren af aan moesten beginnen. Een aantal ging tegen dit besluit in beroep. Aangezien het VUmc nooit geregeld had dat een bindend studieadvies mogelijk is, werden zij in het gelijk gesteld.

De studenten mogen nu kiezen of ze halverwege het tweede jaar van de nieuwe bacheloropleiding instromen, met een inpassings- en bijspijkerprogramma, of dat ze het oude programma blijven volgen zolang de daarbij horende vakken nog worden gegeven.

Keuze

De regeling geldt voor alle 63 studenten. Ook voor de achttien studenten die afgelopen zomer zijn afgehaakt toen ze voor de keuze werden gesteld: stoppen of opnieuw beginnen. Overigens zaten tussen deze studenten ook mensen die wel erg lang over hun opleiding deden. Zo zit er een bij die al tien jaar staat ingeschreven en nog steeds niet zijn tweede studiejaar met succes heeft afgerond.

Volgens onderwijsmanager Albert de Voogd van het VUmc is de kans groot dat de opleiding geneeskunde alsnog een bindend studieadvies in de reglementen opneemt.