DELFT - Het is slecht gesteld met de gebruiksvriendelijkheid van wasmachines. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van Nicole Busch, die promoveerde op het onderwerp wasmachines aan de Technische Universiteit van Delft.

Busch heeft vooral kritiek op de hoogte van de opening van de meeste wasmachines, die zich ongeveer zestig centimer boven de vloer bevindt. Door de te lage opening moet bij het "laden en lossen" van de machine gebukt worden. Iets wat vooral voor ouderen, mensen die vaak de was doen en mensen met rugklachten weinig comfortabel is. Uit het onderzoek kwam naar voren dat dit euvel te verhelpen is door de opening op een meter tot 105 centimeter boven de grond te plaatsen.

Ook op andere gebieden kunnen wasmachines flink worden verbeterd. Zo moet er volgens onderzoekster Busch een steun voor de wasmand bij de opening worden geplaatst. Busch bezocht voor haar onderzoek onder meer Japan, China en de Verenigde Staten. Ook deed ze een beroep op vrienden en bekenden in andere landen om haar te helpen bij het in kaart brengen van de "mondiale wascultuur".