WAGENINGEN - Melk kan nog gezonder dan de drank al is. Wageningse wetenschappers onderzoeken met ruim twintig melkveehouders een alternatieve voermethode, waardoor de melk meer gezonde, onverzadigde vetzuren kan bevatten.

Dat zegt onderzoeker Karel van Houwelingen van het Wageningse praktijkcentrum Zegveld, onderdeel van de Wageningen Universiteit. Volgens Zegveld staan melkveehouders te dringen om over te schakelen op de nieuwe voermethode. Voor de proefperiode meldden zich achthonderd vrijwilligers aan, terwijl er maar enkele tientallen nodig waren.

Vetzuur

Melk bestaat voor 60 tot 70 procent uit verzadigd vetzuur. Van verzadigd vetzuur is bekend dat het niet goed is voor hart en bloedvaten. Onverzadigd vetzuur is juist wel gezond. Door de nieuwe voermethode bevat de gezondere melk 10 procent meer onverzadigd vetzuur, waarvan een ruime hoeveelheid het zeer gezonde omega-3-vetzuur is.

Koeien die gezondere melk geven, krijgen op stal meer krachtvoer met lijnzaad. Tot nu toe eten koeien die binnen staan vooral kuilgras en maïs, en dat heeft een negatieve invloed op de hoeveelheid verzadigd vetzuur in de drank. De melk van koeien in de wei is door het eten van vers gras vanzelf al beter dan die van koeien in de stal, aldus Van Houwelingen.

Zuivelfabrikant Campina gaat de gezondere melk verkopen voor dezelfde prijs als de gewone zuivel, zegt de onderzoeker. Het bedrijf probeert zich met de nieuwe melk te onderscheiden van zuivel van de huismerken.

De gezondere melk is vanaf volgend voorjaar te koop.