AMSTERDAM - We kennen onze vrienden vooral van het werk. Zowel gewone vriendschappen als intieme vriendschappen zijn vaak begonnen als werkrelaties. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek, dat donderdag is verschenen in de decembereditie van Psychologie Magazine.

'Gewone vrienden' kennen we vooral van school of studie, onze beste vrienden via de buurt of via andere vrienden. Meer dan de helft van de onderzochte Nederlanders (56 procent) kent ten minste één intieme vriend al minstens 15 jaar. Mannen hebben iets meer vrienden dan vrouwen: 6,2 tegenover 5,3. Het blad ondervroeg 424 Nederlanders tussen 18 en 65 jaar.

Sommige mensen hebben te veel vrienden. Die zijn dan tussen 25 en 35 jaar. Ze klagen er ook over. Driekwart van de onderzochte Nederlanders is het innigst bevriend met mensen van hetzelfde geslacht.

Maar opvallend is dat man-vrouwvriendschappen door beide seksen wel iets hoger worden gewaardeerd. Mannen geven hun relaties met vrouwelijke vrienden gemiddeld een 8,5; intieme vriendschappen met mannen geven ze een 8. Vrouwen geven hun vriendinnen een 8,1 en hun mannenvrienden een 8,2.

Kritiek

Hoe ouder we worden, hoe eerlijker we zijn tegenover onze vrienden, aldus Psychologie Magazine. Ze mogen ons dan vaker op ons slechtst zien en mogen ongezouten kritiek geven. Opvallend is dat we naarmate de leeftijd vordert, ook tevredener worden.

Vijftig-plussers zijn positiever dan anderen over hun intieme vriendschappen.