NIJMEGEN - Vrouwen van 55 jaar en ouder die zich eenzaam voelen, zijn geholpen met een kortdurende vriendschapscursus. Via die training vinden ze nieuwe vriendinnen en kunnen bestaande vriendschappen verbeteren.

Maar het is niet realistisch te rekenen op de vondst van een echte hartsvriendin, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat onder leiding van gerontoloog Nan Stevens is gedaan.

Stevens werkt aan de Vrije Universiteit Amsterdam en de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze begon in 1995 als eerste in Nederland met een vriendschapscursus voor oudere vrouwen.

Risico

Eenderde van alle oudere mensen voelt zich eenzaam. Vrouwen lopen volgens Stevens meer risico, omdat ze vaker alleen achterblijven en langer leven. De vriendschapscursus wordt ondertussen op tal van plaatsen in het land gegeven. Gebleken is dat vrouwen die naar de cursus komen al langer behoorlijk eenzaam zijn, zo stelt de gerontoloog. Ze moeten weer leren contacten aan te gaan.

Van de deelneemsters aan de cursus meldt ruim 60 procent na een half jaar dat ze nieuwe vrienden heeft gevonden en oude vriendschappen heeft aangehaald. Die vrouwen voelen zich duidelijk minder eenzaam. Maar dat succes geldt volgens Stevens alleen als de deelneemster zowel met nieuwe als oude vrienden omgaat. Wie het een zonder het ander doet, voelt zich nog net zo eenzaam als vrouwen die geen cursus hebben gedaan.

Sterfgevallen

Het onderzoek heeft bewezen dat vriendschap ook op oudere leeftijd belangrijk is, stelt de professor. "Netwerken worden kleiner door sterfgevallen en minder aansluiting, maar de behoefte aan vrienden neemt niet af", aldus Stevens.

Ze constateert dat sommige vrouwen te veel verwachten. "Die willen een nieuwe hartsvriendin die er altijd is, maar het is realistischer vriendinnen voor verschillende gelegenheden te zoeken. Echt intiem bevriend raken is een proces waar beiden voor moeten kiezen en tijd aan moeten besteden."

Cursus

De vriendschapscursus is bij tal van ouderenorganisaties en vrouweninstellingen te volgen. Ook bieden veel GGZ-instellingen de cursus aan. Het Rode Kruis start volgend jaar met een vriendschapscursus voor jonge mensen, aldus een woordvoerster van de Radboud Universiteit.