AMSTERDAM - Archeologen hebben in het noorden van Peru een groot complex van grafkelders gevonden. De tombes zijn ongeveer duizend jaar oud waardoor het behoort tot de pre-Inca tijdsperk, genaamd Sican. Het zou gaan om twintig tombes, aldus de BBC.

Bekijk video

De archeologen vonden twaalf zogenaamde 'Tumis'. Dit zijn ceremoniële messen die nog nooit eerder in graftombes zijn gevonden. Daarnaast troffen de wetenschappers grote hoeveelheden keramiek en maskers aan.

Georganiseerd

"Het is een religieuze stad en overal waar we graven komen we een begraafplaats tegen", aldus professor Izumi Shimada tegenover de Peruaanse krant El Comercio. "Dit bewijst dat de Sican-cultuur een zeer georganiseerde samenleving was."

De Sican-cultuur was tussen 800 en 1300 na Christus op zijn hoogtepunt. De samenleving is ten onder gegaan door droogte en veroveringen.

De archeologen vonden in een dertig meter hoge piramide ook de overblijfselen van een jonge vrouw. Om de vrouw heen lagen figuren van Sicaanse goden en verschillende objecten van keramiek. Ook werd het lichaam van een man gevonden. Deze had duidelijk een hoge sociale status. De man werd in zittende houding gevonden met een kroon op zijn hoofd.